Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΙΜΕΝΟ 18/11/2010

Το μοναδικό Κρατικό Ωδείο που λειτουργεί στον ελλαδικό χώρο κλείνει προσεχώς 100 χρόνια λειτουργίας. Μετά από αυτή τη μακρόχρονη πορεία έχει καταντήσει να βρίσκεται σε ένα καθεστώς αμβλύνουσας κρατικής χρηματοδότησης, η οποία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αντικοινωνικές πρακτικές (δίδακτρα, εξέταστρα, εισιτήρια συναυλιών κλπ) ή για ιδιωτική πρωτοβουλία. Υπ’ αυτές τις συνθήκες υποσκάπτεται ο επιθυμητός ρόλος του ως ένα δημόσιο ίδρυμα ελεύθερης μάθησης και έκφρασης με στόχο την κοινωνικότητα.
Η συνέχιση της λειτουργίας του ωδείου απαιτεί έναν προϋπολογισμό που να καλύπτει τις ανελαστικές δαπάνες του. Το έλλειμμα που διογκώνεται ολοένα χρόνο με το χρόνο, οδηγεί σε μείωση διδακτικού προσωπικού και σπουδαστών.

Σχετικά με τη λειτουργία του, λίγο πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους 2010-2011, τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, προτείνουν και επιβάλλουν νέα διαδικασία επιλογής συμβασιούχων καθηγητών. Παρά τις έντονες αντιδράσεις και των τριών συλλόγων του Κ.Ω.Θ. (σπουδαστών, γονέων, καθηγητών), η προσχηματική διαδικασία επιλογής εν τέλει πραγματοποιείται.
Την Τετάρτη 3 Νοέμβρη, σε ανοιχτή συζήτηση των τριών συλλόγων του ωδείου (σπουδαστών, γονέων, καθηγητών) με το Δ.Σ. του ωδείου, ακούγονται πάμπολλες επώνυμες καταγγελίες (π.χ. για την ανάκληση θετικών εισηγήσεων της επιτροπής που οδήγησαν σε άγονο διαγωνισμό), καταρρίπτοντας το πρόταγμα της διαφάνειας που επικαλέστηκε εξαρχής το Δ.Σ. Στην ήδη προβληματική διαδικασία προστίθεται η αδιαφορία του Δ.Σ. για την έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων, προϋπόθεση απαραίτητη για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του ωδείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνολικά. Μέσα Νοεμβρίου πλέον, οι συμβάσεις των καθηγητών είναι ακόμα ανυπόγραφες και δεκάδες θέσεις διδασκόντων κενές.
Υπενθυμίζουμε πως η ωδειακή εκπαίδευση απαιτεί πολυετή σχέση μεταξύ καθηγητή και μαθητή, η οποία δεν μπορεί να διαταράσσεται με συμβάσεις οι οποίες ορίζονται από το εκάστοτε εφήμερο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αναφερόμενοι στο κτήριο, η ολοένα συχνότερη εικόνα πεσμένων σοβάδων και ψευδοροφών, αποτέλεσμα πολυετούς αδιαφορίας, απλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε μέχρι πότε θα πέφτουν δίπλα μας ή πάνω στα όργανα. Εκτός αν οι αρμόδιοι φορείς σκοπεύουν να μοιράσουν …κράνη σε όλους εμάς που περνάμε δεκάδες ώρες εβδομαδιαίως μέσα σ’ αυτό.

Εν μέσω κατακλυσμού περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και βασικά κεκτημένα της κοινωνίας, θεωρούμε πως η αντίσταση στην επιβαλλόμενη πολιτική είναι μονόδρομος. Αρθρώνουμε λόγο προς την κοινωνία, ενισχύουμε τις δομές αλληλεγγύης με άλλους κοινωνικούς χώρους, οργανώνουμε δράσεις καλλιτεχνικής έκφρασης με τους δικούς μας όρους και αρνούμαστε να παραμείνουμε αδρανείς και να υποτασσόμαστε στη διάθεση κάθε εξουσίας.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ Κ.Ω.Θ. ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

Τακτικό προϋπολογισμό τουλάχιστον στο επίπεδο που ορίζουν οι ανελαστικές δαπάνες του ωδείου.
Επαναπρόσληψη των καθηγητών που βρίσκονται εκτός ωδείου εξαιτίας της διαδικασίας επιλογής που ορίστηκε από το Δ.Σ.
Αποκατάσταση των οξύτατων κτηριακών προβλημάτων
Αναγνώριση σπουδαστικών δικαιωμάτων
Διαβάθμιση του τίτλου σπουδών

Καταγγέλλουμε επίσης την παροξυσμική συμπεριφορά μελών του Δ.Σ. όπως επίσης και την εξαπόλυση απειλών εναντίων σπουδαστών (μηνύσεις ή/και αποπομπή από το ωδείο) εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα  ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του ωδείου

18-11-2010
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου